mtb enduro blogi
Enduraliinia suonissa

22.3.2019 | Miikka Mäkelä

Draama on elämää, josta on leikattu tylsät kohdat pois, sanoi Alfred Hitchcock. Esittelen yleensä enduroa samoin eli maastopyöräilynä, josta on karsittu tylsät kohdat pois. Mikäli tykkäät ajaa pyörällä mäkeä siihen hauskempaan suuntaan ja rakastat, että maastossa on tapahtumina muutakin kuin polun neulasia, suosittelen että laitat full face -kypärän päähän ja jatkat lukemista.

Maastopyöräenduro ei ole vielä kovin tunnettu laji Suomessa. Maastopyörälajeissa se asettuu XC:n (cross-countryn) ja DH:n (downhill) välimaastoon. Cross-countryssa pääpaino on poluilla ja ulkoilureiteillä, joissa tekniset alamäet ovat vain maistiaisia. Kuljettajan kammanpyörityskapasiteetti on tärkeämmässä roolissa kuin ajotekninen osaaminen. Alamäkipyöräilyssä taas vauhti on maksimoitu ja erittäin teknisiä rataosuuksia viljelty ronskisti. Oma voimantuotto on minimissä, painovoiman hoitaessa kuljettajan maaliin.

mtb enduro miikka mäkelä

Maastopyöräenduro-kilpailussa (Suomi) ajetaan tavallisesti 10 – 15 erikoiskoetta, joista kertynyt kokonaisaika on kilpailijan tulos. Aikaa ei oteta siirtymien välillä, jotka taitetaan joko polkien tai hiihtohissillä kilpailusta ja tapahtumapaikasta riippuen. Erikoiskokeiden pituus vaihtelee n. 300m – 2000m välillä. Ajallisesti yksi erikoiskoe kestää n. 1,5 – 6 min. Lajin alamäkivoittoisen luonteen vuoksi tapahtumat ovat yleensä laskettelukeskuksissa.

Kevyehköt, jämäkät ja jousitetut enduromaastopyörät ovat hyvin monikäyttöisiä ja soveltuvat myös tavalliseen polkuajoon alamäkivoittoisen touhun lisäksi. Enduropyöriä näkee toisinaan jopa TahkoMTB-maastopyöräkilpailun 60 km matkalla, vaikka podiumille sillä tuskin on asiaa. Jousituksen, viimeisteltyjen runkojen ja kestävän tekniikan vuoksi enduropyörien hinnat lähentelevät paljon ajetun pikkuauton hintaa, mutta hyviä käytettyjä pyöriä löytää jo 1500€ alkaen. Pyörän ei aina myöskään tarvitse olla täysjousitettu, vaan meno onnistuu hardtail-pyörälläkin. Enduron SM-sarjassa ”jäykkäperille” on omistettu ihan oma sarjakin.

maastopyöräenduro

Endurosta väännetty funduro kertoo lajista paljon. Kun pienet hypyt, kaarteet ja vauhdikas meno nivoutuvat yhdeksi soljuvaksi suoritukseksi, ei flow-kokemukselta voida välttyä. Jokainen erikoiskoe tarjoaa uusia tapahtumia ja toisinaan myös päänvaivaa, jolloin teknisempiä rataosuuksia ”speksaillaan” isommallakin porukalla. Toisinaan ilmassa voi olla pieni jännityskin teknisen kohdan lähestyessä. Laji saattaa näyttäytyä ulospäin hurjalta, mutta moottoripyörien tekniikkaa vastaavat pyörät tasoittavat menoa ja suojavarusteet kruunaavat sen, että harvoin kisapaikalla nähdään muuta kuin pieniä nirhaumia.

Kilpailun jälkeen erikoiskoeaikoja on kiva fiilistellä kotimatkalla. Enduro on luotettavuusajoa ja usein virheistä opittavaa jää seuraavaan kisaan. Joskus mies kaatuu, joskus pyörään tulee vika, mutta aina tulee seuraava kisa, jolloin näihin muuttujiin voi varautua paremmin. Kaikesta huolimatta kisatoimistoon lompsivilla miehillä, naisilla, senioreilla ja lapsilla on aina hymy herkässä ja suunnitelmat jo tulevissa kisoissa.

Lähtikö enduraliini virtamaan suonissa? Täältä löydät lisäannostusta, reseptejä ja tarkempia ohjeita addiktion kruunaamiseksi:

mtb-enduro.fi

fundurocup.fi

Blogin kuvat: Miikka Mäkelä, Oskari Keisala ja Mikko Piispa.


Lue myös lajiesittely: Jännittävä MTB enduro – ajosilmät auki ja menoksi!